Van breuken naar procenten

Hoe kan je van een breuk een percentage maken?

Als je van een breuk een percentage wil maken moet de breuk vermenigvuldigd worden met 100. In de 3 voorbeelden laten we zien hoe je van een breuk naar een percentage gaat. Of in voorbeeld 3 van breuk, naar decimaal naar percentage. Voordat je begint is het handig om te weten hoe een breuk nou weer in elkaar zit. Het bovenste getal is de teller, het onderste getal is de noemer. Deze 2 getallen zijn nodig om breuken te berekenen naar procenten.

14 tellernoemer

Op deze pagina staan voorbeelden en oefeningen. Wil je uitgebreid oefenen ga dan naar één van de 5-stappenplannen.

5-stappenplannen

Voorbeeld 1

In het eerste voorbeeld gaan we de breuk 15 omzetten naar een percentage.

Het doel van deze methode is om het onderste getal, de noemer naar 100 te krijgen. In dit geval moeten we 5 op 100 zien te krijgen. Een slimme manier is om 100 gedeeld door 5 te doen. Dat is 20. Dan weet je dat je 5 x 20 moet doen om bij 100 te komen. Als je de noemer vermenigvuldigd moet je ook de teller vermenigvuldigen. Hier doen we dus ook 1 keer 20. Als je dat allemaal gedaan hebt krijg je de eindbreuk. Bij de eindbreuk is de teller hetzelfde als het percentage, 20%.

Oefening 1:

Aantal sommen:

Tijd per som::

Tip: gebruik tab om naar het volgende vakje te gaan.
Voorbeeld 2


In het eerste voorbeeld gaan we de breuk 38 omzetten naar een percentage.

Net zoals het vorige voorbeeld proberen we de noemer naar 100 te krijgen. 100 delen door 8 = 12,5. Nu weten we dat we de noemer en teller keer 12,5 moeten doen. Bij de eindbreuk is de teller 37,5 en nu weten we het percentage.

Voorbeeld 3


Je kan een breuk ook omrekenen naar een percentage door er een kommagetal van te maken. Als je het kommagetal hebt moet je dat vermenigvuldigen met 100, het antwoord is dan je percentage. Dit is een snelle manier, vooral makkelijk op de rekenmachine. Teller gedeeld door noemer keer 100.